Σε πολιτικό-κοινωνικό και συνδικαλιστικό “μέτωπο” για να μην περάσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το νέο ΕΣΥ και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων.
Μετά την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων υγειονομικοί το πρωί της Δευτέρας, δύο στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία του κόμματος, καταγγέλλοντας τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Τζιάλλας, τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ πως με καθυστέρηση δύο ετών και αφού σφύριξε πρόωρα τη λήξη της πανδημίας, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες νεκρούς, “ολοκληρώνει σήμερα το σχέδιο της για την κατεδάφιση κοινωνικού κράτους και ό,τι απέμεινε από αυτό που κάποτε λεγόταν Δημόσιο Σύστημα Υγείας”…
Ο κ. Τζιάλλας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που εισήγαγε νύχτα… η αναπ. υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα στη Βουλή, ως τη “χαριστική βολή” στο τελευταίο αποκούμπι για τον Ελληνικό λαό, καθώς μεταξύ άλλων δίνει την
δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, και ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.
“Οι ασθενείς, εύκολη πελατεία πλέον στον ιδιωτικό τομέα, θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το ήδη μειωμένο εισόδημά τους. Ενώ όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν θα μπαίνουν σε πολύμηνες αναμονές για εξετάσεις και χειρουργεία με κίνδυνο της υγείας τους. Ταυτόχρονα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο με γιατρούς να τρέχουν από τα νοσοκομεία στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές, και στον τρόπο άσκησης της ιατρικής ειδικότητας” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιάλλας αντιπροτείνοντας στα παραπάνω που συνιστούν πολιτικές με αφετηρία τις “νεοφιλελεύθερες εμμονές της ΝΔ” και αποτέλεσμα πιέσεων ιδιωτικών συμφερόντων, αύξηση των δαπανών για την υγεία, στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτό, γενναίες αυξήσεις στους γιατρούς και υγειονομικούς και πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα εργαζομένων και πολιτών.
Τι προβλέπει ο νόμος
Ο Δημήτρης Παχατουρίδης από την άλλη, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών), περιέγραψε κατ’ αρχάς, τη συγκυρία στην οποία έρχεται προς ψήφιση ο συγκεκριμένος νόμος: η χώρα έχει καταλάβει τις τελευταίες θέσεις στη διαχείριση της πανδημίας μέσα στην ΕΕ, νέοι γιατροί φεύγουν σωρηδόν στο εξωτερικό με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό γεγονός που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του συστήματος υγείας. Κι ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με τον κ. Παχατουρίδη, “μας επιστρέφει στην εποχή όπου η υγεία και περίθλαψη ήταν προνόμιο όσων είχαν χρήματα ή μέσο, ενώ ταυτόχρονα ισχυροποιεί την κομματοκρατία και το πελατειακό κράτος, με το σύστημα που αφορά στις προσλήψεις και την εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών”.
Ο κ. Παχατουρίδης κάλεσε όλους μέσα από ένα μέτωπο συνδικαλιστικό, κοινωνικό και πολιτικό να διεκδικήσουν τη συνολική αναβάθμιση της δημόσιας φροντίδας υγείας και να υπερασπιστούν τον αξιακό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας, επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο νομοθέτημα έχει τύχει καταδίκης από όλους τους φορείς ακόμα και τους πιο δεξιοκρατούμενους, όπως ο ΠΣΙ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ την υπεράσπισή του εντός βουλής, ανέλαβαν μόνο δύο πρόθυμοι… ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κτηνίατρος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…
Ως προς την ουσία του σχεδίου νόμου, τόνισε πως δεν θα δούμε μια απλή αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών όπως λέει η Υφυπουργός, αλλά πολλαπλές ταχύτητες γιατρών, δεν θα καλύψουν τα κενά αλλά θα ανοίξουν νέες τρύπες με επί πληρωμή υπηρεσία που θα αυξηθεί και θα δουλέψει εις βάρος της δωρεάν υγείας, θα υποχωρήσουν τα στάνταρντ της ποιότητας και ασφάλειας υγείας των ασθενών και θα δούμε τον ορισμό της διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης. Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου προσπαθεί να αυξήσει την πελατεία της, κάνει το σύστημα κρίσεων γιατρών πιο γραφειοκρατικό με λιγότερα αξιοκρατικά κριτήρια και βαρύνουσα θέση για τη συνέντευξη πλέον, έτσι ώστε κάποιος κρινόμενος γιατρός μπορεί να είναι πρώτος στα Γιάννενα, πέμπτος στην Αθήνα και τρίτος στη Θεσσαλονίκη. “Για τα δικά τους παιδιά το κάνουν” τόνισε ο κ. Παχατουρίδης.
“Το ΕΣΥ πεθαίνει, αυτό το νομοσχέδιο σκοτώνει την ιατρική, είναι δολοφονοιικό για όποιον δεν θα έχει να πληρώσει” σημείωσε χαρακτηριστικά ο γιατρός και πρόσθεσε: “η κυβέρνηση της ΝΔ λέει στους γιατρούς να βγάλουν τα χέρια από τις τσέπες τους και να τα βάλλουν στα χέρια των ασθενών”. Απέναντι σε αυτή τη νοεφιλελεύθερη εμμονή, υπάρχει η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και η αναδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης, η αύξηση στο μέσο ευρωπαϊκό όρο του 7% αντί στο 4% που βρισκόμαστε εμείς όσον αφορά τους πόρους για τη δημόσια υγεία.