Τι σημαίνει η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε σήμερα από το ελληνικό κοινοβούλιο;
Θα προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε το πολιτικό αποτέλεσμα που παράγει για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο. Γιατί την Ήπειρο αποκλειστικά και μόνο φωτογραφίζει η συγκεκριμένη τροπολογία. Καμία άλλη περιοχή της επικράτειας δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα ασυνεννοησίας που παρατηρήθηκαν στην Ήπειρο, τα τελευταία 2 χρόνια, με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης Καχριμάνη. Υπάρχουν περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία όπου τα προβλήματα αυτά είναι λυμένα από χρόνια και υπάρχουν οι Περιφέρειες της Αττικής, των Ιονίων Νήσων και του Αιγαίου, όπου αναγκαστικά ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων έγινε διαβαθμιδικός και με λιγότερα ή περισσότερα προβλήματα, έτσι πορεύεται.
Τα καουμποϊλίκια του Περιφερειάρχη Ηπείρου όμως, αναγκάζουν σήμερα την κυβέρνηση να νομοθετήσει για να εφαρμοστεί μια νομοθεσία που ούτως ή άλλως υπάρχει και λέει σαφώς αυτό που επαναδιατυπώνει η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης: η διαχείριση των απορριμμάτων, από τη στιγμή που συγκροτείται ΦΟΔΣΑ, περιέρχεται στον πρώτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…
Το Υπουργείο Ανάπτυξης – και ενδεχομένως και πολύ υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιβλέπουν το νομοθετικό έργο – που προ ημερών έλεγε ο Περιφερειάρχης πως θα αναλάβει από δω και στο εξής τη διαφορά της αποζημίωσης των 3,3 εκατ. ευρώ προς την “Αειφορική Ηπείρου”, αιφνιδιάζει και “αδειάζει” μεγαλοπρεπώς τον Αλ. Καχριμάνη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει ένα γερό μάθημα στον “γαλάζιο” Περιφερειάρχη της και τον εγκαλεί να επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, της τάξης και του νόμου. Είναι σαφές πως δεν “περνάει” του Περιφερειάρχη Ηπείρου, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει στις σχέσεις του με το σύστημα του Μαξίμου.
Από δω και στο εξής, ο Αλ. Καχριμάνης έχει δύο επιλογές: η μία είναι να συνεχίσει τις εξαλλοσύνες και τα “καουμποϊλίκια”, γράφοντας στα… “τσαρούχια” του τους νόμους – γενικά – και τους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη – ειδικά – “γράψτον στα τσαρούχια σου” έλεγε για τον γενικό γραμματέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Μ. Γραφάκο στους Δημάρχους ο Αλ. Καχριμάνης, τον περασμένο Νοέμβριο, σχολιάζοντας το χαρτί του Γ.Γ. που έλεγε περίπου ότι λέει και η σημερινή τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μπορεί αύριο ο Περιφερειάρχης να κάνει πως δεν τον αφορά η τροπολογία και να ζητήσει μάλιστα από την αγαπημένη του νομική σύμβουλο, να βγάλει και μια γνωμοδότηση που να λέει ότι η τροπολογία δεν έχει εφαρμογή στην Περιφέρεια Ηπείρου…
Η δεύτερη επιλογή του Αλ. Καχριμάνη, αν θέλει να φτάσει ως τις εκλογές του 2023, είναι να βάλει την ουρά στα σκέλια, να μαζέψει όλες τις ανοιχτές υποθέσεις που μπορεί να τον “κάψουν” – κλειστό ξιφασκίας, κέντρο υψηλής τεχνολογίας κτλ. – και να γίνει υποδειγματικά νομοταγής από εδώ και στο εξής, ώστε να μην προκαλέσει άλλο την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι σίγουρο πως τα καμώματα του Περιφερειάρχη Ηπείρου είναι γνωστά χαρτί και καλαμάρι στην κυβέρνηση της ΝΔ και στα πρόσωπα που πρέπει. Με την τροπολογία του Υπ. Ανάπτυξης, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου πως δεν τον έχει εκλογική ανάγκη, καθώς οι εθνικές εκλογές θα γίνουν περισσότερο από έναν χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στις τελευταίες, δεν είναι σίγουρο τελικά πως ο Αλ. Καχριμάνης θα έχει τη στήριξη της ΝΔ…
Με την τροπολογία του Υπ. Ανάπτυξης δε μένει το περιθώριο σε κανέναν Δήμαρχο της Ηπείρου, να αγνοήσει την επιθυμία της κυβέρνησης, τα σκουπίδια να τα διαχειριστούν οι Δήμοι! Όσοι Δήμαρχοι εξυπηρέτησαν ή βοήθησαν τον Περιφερειάρχη να φέρει αυτό το μπάχαλο στην Ήπειρο, για τη διαχείριση των σκουπιδιών, θα μπορούσαν να συστήσουν το δικό τους Φορέα, να κάνουν πρόεδρο το Δήμαρχο Ζίτσας και αντιπρόεδρο τον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων, τον υπεύθυνο για τις υποδομές, αλλά θα έπρεπε να βρουν και το εργοστάσιο που θα πηγαίνουν τα σκουπίδια τους… Οι Δήμαρχοι αυτοί, με πρώτους τους Δημάρχους Ιωαννιτών και Ζίτσας, είναι υπόλογοι απέναντι στους δημότες τους, επειδή στήριξαν το χάος που μεθόδευσε και δημιούργησε για περίπου 2 χρόνια στην Ήπειρο, ο Περιφερειάρχης.
Το προεδρείο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων επιβάλλεται σήμερα, είτε απαιτείται απόφαση του Δ.Σ. είτε όχι, να δρομολογήσει τις διαδικασίες για να κάνει άμεσα το σχετικό αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας για να περιέλθει στο ΦΟΔΣΑ όλη η υποδομή και ο εξοπλισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τον ένα χρόνο που απομένει στην παρούσα διοίκηση, θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα για να καλυφθεί μέρος από το χαμένο έδαφος της παρούσας αυτοδιοικητικής περιόδου.
(φωτογραφία αρχείου από παλιότερη συνάντηση στο Υπ. Ανάπτυξης)
Παναγιώτης Μπούρχας