Tα πάρκα της Ευρώπης γιορτάζουν κρατώντας τους κανόνες ασφαλείας και του social distancing

Tα πάρκα της Ευρώπης γιορτάζουν κρατώντας τους κανόνες ασφαλείας και του social distancing

*Γράφει η Έλενα Σταύρου, Δικηγόρος, Σπουδάστρια στο Τμήμα Συντακτών και Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Ιωαννίνων 

Η 24η Μαΐου γιορτάζεται ως Ευρωπαϊκή ημέρα Πάρκων και Εθνικών Δρυμών, διότι στις 24 Μαΐου 1909, η Σουηδία ανακήρυξε τα πρώτα 9 εθνικά Πάρκα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η 24η Μαΐου καθιερώθηκε το 1909 ως  Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων με πρωτοβουλία του πανευρωπαϊκού δικτύου EUROPARC και ξεκίνησε από τη Σουηδία. Στη συνέχεια το παράδειγμα ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πλέον υπάρχουν εθνικά πάρκα σε όλη την Ευρώπη. Η ημέρα αυτή έχει στόχο να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στη φύση, να υπενθυμίσει στους πολίτες την ανάγκη ευαισθητοποίησης και γνωριμίας με όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ευρώπης, τη σημασία της διατήρησης και της αειφόρου διαχείρισης αυτών των τόπων, αλλά και τον σημαντικό ρόλο των πάρκων που προσφέρουν ιδανικά καταφύγια δροσιάς στη διαβίωση των πολιτών.

Το παράδειγμα της Σουηδίας ακολούθησαν σταδιακά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα σήμερα ο αριθμός των ευρωπαϊκών εθνικών πάρκων να ανέρχεται σε 359, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς. Πρόκειται για περιοχές φυσικού κάλλους ή ευαίσθητων οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας.

Τα εθνικά πάρκα της Ευρώπης περιλαμβάνουν βουνά, λίμνες, ποτάμια, νησιά, δάση, στέπες, υγρότοπους, όπου ζει πλήθος διαφορετικών ειδών φυτών και ζώων, πολλά από αυτά απειλούμενα με εξαφάνιση.

Τα δέκα (10) ωραιότερα εθνικά πάρκα της Ευρώπης έχουν ως εξής:

1)  Εθνικό Πάρκο Plitvice, Κροατία: Πρόκειται για 16 λίμνες που συνδέονται μεταξύ τους και από το 1979 έχουν προστεθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σαν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

2)  Εθνικό Πάρκο Loch Lomond and the Trossachs, Σκοτία:  Στο επίκεντρο του γοητευτικού πάρκου βρίσκεται η καρτπoσταλική λίμνη Lomond και περιλαμβάνει βουνά, ποτάμια, γραφικά χωριουδάκια, γαλήνια δάση και άγρια φύση. Αποτελεί αγαπημένη απόδραση των ντόπιων για πεζοπορία και ορειβασία.

3)  Εθνικό Πάρκο Cinque Terre, Ιταλία: Είναι το πιο μικρό αλλά πιο όμορφο πάρκο της χώρας και περιλαμβάνει τα πέντε πολυφωτογραφημένα χωριά Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza και Monterosso al Mare. Φωλιασμένα κατά μήκος της ακτής στα δυτικά της πόλης La Spezia, τα πέντε μικροσκοπικά χωριά και οι γύρω λόφοι έχουν χαρακτηριστεί επίσης παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO.

4)  Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, Ισλανδία: Το πιο εντυπωσιακό εθνικό πάρκο της χώρας είναι το πεδίο μάχης του πάγου με τη φωτιά. Ποτάμια και παγετώνες συνυπάρχουν με ηφαίστεια σε ένα απόκοσμο σκηνικό.

5) Εθνικό Πάρκο Lake District, Αγγλία: Το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Αγγλίας βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας και αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Βρετανών για πεζοπορία και ορειβασία μέσα σε ένα πολύ όμορφο σκηνικό από λίμνες και δάση.

6)  Εθνικό Πάρκο Bialowieza, Πολωνία: Θεωρείται ένα από τα πιο ανέγγιχτα και άγρια μέρη της Ευρώπης και βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας, στα σύνορα με την Λευκορωσία. Το πάρκο φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό από ευρωπαϊκούς βίσονες, του βαρύτερου χερσαίο ζώου στην Ευρώπη.

7) Εθνικό Πάρκο Lauterbrunnen, Ελβετία: Διεκδικεί τον τίτλο του πιο όμορφου τοπίου στις Άλπεις και φημίζεται για τους 72 καταρράκτες που πέφτουν από επιβλητικούς βράχους.

8) Εθνικό Πάρκο Balaton Uplands, Ουγγαρία:
Βρίσκεται στις βόρειες όχθες της γαλήνιας λίμνης Balaton και αποτελείται από αμέτρητους λόφους και γραφικά βουνά. Ολόκληρη η περιοχή με επίκεντρο τη λίμνη είναι αγαπημένο σημείο για οικογενειακές διακοπές αλλά και για παρατήρηση άγριων πουλιών.

9) Εθνικό Πάρκο Saxon Switzerland, Γερμανία: Βρίσκεται κοντά στη Δρέσδη, στα σύνορα με την Τσεχία και περιλαμβάνει επιβλητικά φαράγγια και άγρια δάση. Είναι διάσημο για τα μονοπάτια του που χαρίζουν θέα που κόβει την ανάσα.

10) Εθνικός Δρυμός Ολύμπου, Ελλάδα: Το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου ιδρύθηκε το 1938, με στόχο την προστασία των περισσότερων από τα 1.700 είδη φυτών του – μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια και ενδημικά – και έχει έκταση 40.000 στρέμματα. Βρίσκεται στο Νομό Πιερίας κοντά στο Λιτόχωρο και εκτείνεται από υψόμετρο 600μ. έως την κορυφή Πάνθεο ή Μύτικας στα 2.917μ. Εδώ βρίσκεται το 25% του συνόλου της ελληνικής χλωρίδας ενώ πλούσια είναι και η πανίδα του δρυμού, με πολλά μεγάλα και μικρά θηλαστικά.

(Πηγή: Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων | Τα 10 ωραιότερα πάρκα στην Ευρώπη)

Στην εποχή του κορωνοιού με άλλες χώρες να έχουν δοκιμαστεί περισσότερο και άλλες λιγότερο από τη θανατηφόρο πανδημία, λίγο πιο βόρεια όμως και αρκετά μακριά από εμάς, η Νέα Υόρκη (η μητρόπολη που έχει δοκιμαστεί όσο καμία άλλη στον κόσμο), δημιούργησε το πρώτο  social distancing πάρκο.  

Δύο υπάλληλοι του πάρκου ξόδεψαν τέσσερις ώρες και σχεδίασαν 30 κύκλους (2.4 μέτρα διάμετρο ο κάθε ένας), με λευκό χρώμα κιμωλίας, σε ένα σημείο του πάρκου με χλοοτάπητα. Έτσι καθορίζεται το μέρος που μπορεί να κάτσει κάποιο γκρουπ ανθρώπων, κρατώντας παράλληλα την απόσταση ασφαλείας από το διπλανό γκρουπ.

Το “έξυπνο” project περιλαμβάνει κύκλους από λευκό χρώμα κιμωλίας που ορίζουν το χώρο που θα κάνεις πικνίκ ή θα κάθεσαι, κρατώντας τους κανόνες ασφαλείας και του social distancing.

Το Domino Park πρωτοπορεί, προσπαθώντας να κρατήσει τους κανόνες του social distancing και της ασφάλειας, χωρίς την ίδια στιγμή να απαγορεύει σε κανέναν να το επισκεφτεί.

Ας γιορτάσουμε κι εμείς
Στην Ελλάδα, εθνικοί δρυμοί έχουν χαρακτηριστεί ο Όλυμπος, ο Παρνασσός, η Πάρνηθα, το φαράγγι της Σαμαριάς, ο Αίνος, η Πίνδος (Βάλια-Κάλντα), η Οίτη, το οικοσύστημα Βίκου-Αώου, οι Πρέσπες και το Σούνιο.

Όσον αφορά τα εθνικά πάρκα, στο ελληνικό έδαφος υπάρχουν 17, σε θαλάσσιες ή παράκτιες περιοχές, σε υδροβιότοπους και λίμνες και κάποια εξ αυτών είναι προστατευόμενες περιοχές σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο.

Τα πιο γνωστά είναι το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, το δάσος Δαδιάς και η λίμνη Κερκίνη.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, η περιοχή της Αθήνας διαθέτει τους λιγότερους ανοιχτούς χώρους από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Εκτός από το Πάρκο «Α. Τρίτσης», την ελληνική απάντηση στο Hyde Park του Λονδίνου, υπάρχουν αρκετά πάρκα που λειτουργούν σαν μικρές οάσεις στην τσιμεντένια πόλη και συμβάλλουν θετικά στη ζωή των πολιτών της Αθήνας.

Ο Εθνικός Κήπος και το Άλσος Συγγρού, αποτελούν επίσης δύο από τις σημαντικότερες πηγές πρασίνου στην πόλη

Ο Εθνικός Κήπος, μέχρι το 1974 γνωστός με την ονομασία «Βασιλικός Κήπος» βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και μαζί με τον κήπο του Ζαππείου καλύπτουν 285 στρέμματα.  Εκτός από τα αρχαία ερείπια που θα συναντήσει κανείς, ο κήπος φιλοξενεί λίμνες με πάπιες, ενώ έχει αρκετά πλούσια βλάστηση.

Το Άλσος Συγγρού είναι ένας χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους 950 στρεμμάτων, που βρίσκεται στα όρια Αμαρουσίου, Κηφισίας και Μελισσίων. Πρόκειται για το μοναδικό δάσος που έχει απομείνει στην περιοχή.  

Ως Εθνικά Πάρκα χαρακτηρίζονται περιοχές μεγάλης έκτασης που είτε λόγω της θέσης τους, όπως διασυνοριακές, είτε λόγω της εξέχουσας οικολογικής ή άλλης φυσικής σπουδαιότητάς τους θεωρούνται ως σημαντικές σε εθνικό επίπεδο, όπως:

1) Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων (Αλόννησος)
Εδώ φωλιάζουν οι φώκιες monachus monachus, οι οποίες αναφέρονται στα έπη του Ομήρου και απεικονίζονται σε αρχαιοελληνικά νομίσματα.

2) Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Με πολλά απειλούμενα είδη της ελληνικής θαλάσσιας πανίδας όπως η caretta caretta, το δελφίνι και ο μωβ αχινός.

3) Εθνικό Πάρκο του Σχινιά – Μαραθώνα

4) Πάρκο Υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών

5) Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

6) Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού
Περιλαμβάνει χερσαίες, λιμνοθαλάσσιες και ποτάμιες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού εντάσσονται και οι Εχινάδες, τα νησάκια στις εκβολές του Αχελώου, τα οποία ανήκουν στην Κεφαλονιά.

7) Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου

8) Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης

9) Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου

Περιοχή Natura 2000 και ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους στην Ευρώπη. Η ορνιθοπανίδα και οι ευκαιρίες για ορνιθοπαρατήρηση στο Δέλτα Έβρου είναι ασύλληπτη.

10) Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού

11) Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Ταγμένο στην προστασία των σπάνιων φυτών, ζώων και πτηνών, τα οποία ενδημούν και αναπαράγονται εκεί.

12) Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων  Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου

13) Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου και Στροφυλιάς (Νομοί Αχαΐας και Ηλείας)
Περιοχή Natura 2000, ενώ μέσα του βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Τείχους Δυμαίων, μια μυκηναϊκή ακρόπολη από τα χρόνια της προϊστορίας. Καταφύγιο για χελώνες και πολλά είδη αμφιβίων, ερπετών και πουλιών.

14) Εθνικό Πάρκο Δέλτα Άξιου
Περιοχή Natura 2000 σημαντικός ορνιθοπαρατηρητικός προορισμός, ο οποίος έχει τοποθετηθεί από την BirdLife International στις Important Bird Areas του κόσμου.

15) Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

16) Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης

17) Εθνικό Πάρκο Χελμού, Βουραïκο

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον και άξια λόγου είναι τα πάρκα:  

  • Θαλάσσιο Πάρκο Καρπάθου
    Εκτείνεται στις περιοχές της Σαρίας και της Βόρειας Καρπάθου, κι έχουν εκεί διασωθεί σπάνια ενδημικά αμφίβια όπως ο βάτραχος της Καρπάθου και η σαλαμάνδρα, κοχυλίνα και ιδιαίτερα μεταναστευτικά πτηνά.
  • Φοινικόδασος του Βάι (Νομός Λασιθίου)
    Βάι στην Κρήτη σημαίνει φοίνικας. Είναι το μοναδικό δάσος στην Ευρώπη από φοίνικες του Θεόφραστου, και φυτρώνουν εκεί από τη μινωική εποχή.

 

Γιατί και τα πάρκα χρειάζονται τη δική τους ημέρα:
Μπορείς να τρέξεις και να γυμναστείς εντελώς δωρεάν.
Μπορείς να βγάλεις βόλτα στον σκύλο σου.
Μπορείς να παίξεις με τα παιδιά σου.
Μπορείς να κάνεις πικνίκ.
Μπορείς να επανασυνδεθείς με τη φύση.

Στην Ελλάδα τα εθνικά πάρκα είναι ένας ξεχασμένος πλούτος για την προώθηση της χώρας. Τόσο τα εθνικά όσο και θαλάσσια πάρκα μπορούν να παρέχουν ατέλειωτες επιλογές για δραστηριότητες στο πλαίσιο του αειφόρου και υπεύθυνου τουρισμού.

Είναι μια θαυμάσια αφορμή να αφήσουμε για λίγο τους κλειστούς χώρους (που αυτό το χρονικό διάστημα άλλωστε επιβάλλεται λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, covid19) και να ηρεμήσουμε δίπλα σε μια όαση πράσινου, μετά από τους δύσκολους μήνες εγκλεισμού στα σπίτια μας.

Μια βόλτα στο πάρκο είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο σε κάνει να αισθάνεσαι ότι η φύση δεν είναι και τόσο μακριά όσο φαντάζεσαι. Σου προσφέρουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς είναι ιδανικά για τρέξιμο, περπάτημα ακόμα και για μια απλή βόλτα, σε βοηθούν να επανασυνδεθείς με τη φύση και σε αναζωογονούν. Όσο για τις ζεστές ημέρες που πλησιάζουν, τα πάρκα προσφέρουν ιδανικά καταφύγια δροσιάς.

Από τη μεριά μας όμως, οφείλουμε να τα σεβόμαστε, διατηρώντας τα καθαρά και να αγωνιζόμαστε για τη διατήρησή τους, όχι μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα.

 

Show Buttons
Hide Buttons