Τις προοπτικές και τις ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσίασε στη διάρκεια εκδήλωσης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Θεόδωρος Σκυλακάκης, το απόγευμα της Δευτέρας.
Στη διάρκεια μια ολιγόωρης επίσκεψης στην πόλη των Ιωαννίνων, ο αναπληρωτής Υπουργός ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.
H ομιλία του Υπουργού ξεκίνησε από την αναφορά στο παρελθόν και τις δυσκολίες που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. “Τις κρίσεις που συνέπεσαν έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μαζί με όλες τις υποσχέσεις μας” σημείωσε ο Υπουργός.
Το αποτέλεσμα 3,5 με 4 χρόνια μετά, είναι σύμφωνα με τον Υπουργό πως μπορούμε να μιλήσουμε για επιτυχημένο αποτέλεσμα από πλευράς οικονομίας, και χαρακτηριστικά πως η χώρα έχει μικρότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ δημόσιο χρέος, το 2018 ήταν 186% και φέτος είναι 169%, έχουμε μικρότερο δημόσιο χρέος, έχουμε πολύ ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης τη φετινή χρονιά από ό,τι ο μέσος όρος της Ευρώπης και για το 2022 και το 2023 θεαματικά μικρότερη ανεργία, έχουμε σοβαρά χαμηλότερη φορολογία, είτε αφορά το φόρο εισοδήματος, είτε αφορά το φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), είτε τις ασφαλιστικές εισφορές είτε τους έμμεσους φόρους και προπαντός έχουμε πετύχει να έχουμε μπροστά μας τη δαπάνη του 90% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης. “Η οικονομία μας είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ότι την παραλάβαμε” τόνισε και υποστήριξε πως εφαρμόστηκε μια οικονομική πολιτική κινήτρου όχι στατική αλλά μια πολιτική που αφορούσε την δυνατότητα να παράξει αν την απελευθέρωνες…
Επίσης, τόνισε πως το 2022 συνέβη κάτι που δεν έχει προηγούμενο για τη χώρα μας: παρά την ενεργειακή κρίση που όπως το 80-81 ή το ’74 συνεπάγεται πως αυτοί που δεν παράγουν καύσιμα, πέφτουν σε βαθιά ύφεση, η χώρα μας εμφανίζει ανάπτυξη, μεγαλύτερη και από το 3% που προβλέπονταν, φτάνοντας σήμερα στο 6%. Αυτό κατά τον Υπουργό σημαίνει πως χωρίς την ενεργειακή κρίση θα είχαμε πρωτοφανή ανάπτυξη.
Οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να αλλάξουν την πορεία της χώρας, σημείωσε στη συνέχεια, μιλώντας για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η μεγάλη διαφορά αυτού του προγράμματος σε σχέση με το ΕΣΠΑ για παράδειγμα, είναι πως δίνει τη δυνατότητα να κινητοποιεί η χώρα πολλαπλάσιους πόρους από τα 30 δισ. που θα πάρουμε και στόχος είναι να κινητοποιήσει 60 δισ.
Στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε σήμερα 8 δισ. κατατεθειμένα επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων άνω των 3 έχουν εγκριθεί από Τράπεζες και άλλα 2 δισ. αναμένουν έγκριση. Αυτά κινητοποιούνται με 3-3,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης το ίδιο ισχύει και για τις επιδοτήσεις. Ο αγροδιατροφικός τομέας μέχρι το τέλος του έτους, το πολύ ως τις αρχές της επόμενης χρονιάς, θα έχει αξιολογημένα πάνω από 1 δισ. επενδυτικά σχέδια.