Οι πανεπιστημιουπόλεις, αποτελούν μικρές κοινωνίες εντός μεγαλύτερων αστικών πληθυσμών, που λειτουργούν αμοιβαίαεπωφελώς. Η ανακοίνωση των βάσεων έφεραν τους Ιωαννίτες ενώπιος- ενωπίω με το πρόβλημα της μείωσης των φοιτητών Ιωάννινα στην πόλη.
Η συρρίκνωση του φοιτητικού δυναμικού για ακόμη μια χρονιά, προκαλεί ανησυχία σε διάφορους φορείς κυρίως και πάνω από όλα για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει το γεγονός, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας.
Ο δήμαρχος ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει κίνητρα, που θα καταστήσουν ελκυστικό το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με στόχος την ανάταξη του προβλήματος, που υπάρχει για χρόνια, όπως λέει.
«Φέτος χάθηκαν περίπου 1.000 θέσεις από το πανεπιστήμιο, αλλά την ακριβή εικόνα θα την έχουμε όταν θα ολοκληρωθούν οι μεταγραφές». Σχολές όπως των Μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και το μαθηματικό συγκεντρώνουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των προτιμήσεων και μένουν δεκάδες θέσεις κενές.
Όπως λέει ο κ. Μπέγκας το θέμα αφορά το σύνολο των περιφερειακών πανεπιστημίων της χώρας. Κατά την άποψη του εάν δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτά θα ιδρυθούν σε μεγάλες πόλεις και δεν θα έχουν ζήτηση τα περιφερειακά ΑΕΙ. Ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε το πρόβλημα είναι χρόνιο. Επομένως οι επιλογές των υποψηφίων φοιτητών εξαρτώνται από άλλους παράγοντες.
Οι φοιτητές ετοιμάζουν το μηχανογραφικό τους ανάλογα με την υψηλή ποιότητα σπουδών που προσφέρει κάποια σχολή, την απόσταση από την οικία τους και την δαπάνη στέγασης και διατροφής σε κάποια άλλη πόλη. Και με αυτήν την σειρά, όταν βεβαίως πρόκειται για υποψηφίους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πραγματικές γνώσεις και όχι απλώς ένα πτυχίο, με μια χαμηλόβαθμη εισαγωγή σε ένα ΑΕΙ και μια τελική βαθμολογία, που δεν έχει περάσει από την βάσανο της παίδευσης.
Πηγή ertnews.gr