Με αφορμή την τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 24 Μάϊου 2022, η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, με ανακοίνωσή της τοποθετείται για τα θέματα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του Κλειστού και του Τεχνολογικού Πάρκου και αναφέρει τους λόγους που τα καταψήφισε, ενώ παράλληλα θέτει τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της.
Όσον αφορά τη γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» 2021-2027, (εισήγηση: η Δ/νση Περ/ντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.), η ΑΡΠΗ το καταψηφίζει και προτείνει 7 άξονες δράσης:
Άξονας 1. Ενεργειακή απόδοση – Προώθηση ΑΠΕ – Ενεργειακές Υποδομές. Δράσεις υπογειοποίησης εναερίων δικτύων Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Πριν λίγους μήνες μας λέγατε ότι είναι ασύμφορο, όταν τα Ζαγοροχώρια είχαν μείνει χωρίς ρεύμα μέσα στο χιονιά από τις πτώσεις δέντρων και τις καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Άξονας 2. Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Εκπόνηση αντιπυρικών σχεδίων για 103 χαρακτηρισμένες περιοχές της Χώρας και των αντίστοιχων Διαχειριστικών Σχεδίων Δασών, καθώς και υλοποίηση δράσεων καθαρισμού δασών. Διερεύνηση της δυνατότητας συμβολής με πόρους και στοχευμένες δράσεις, στο Στρατηγικό Σχέδιο/ΟΧΕ «Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας».
Άξονας 3. Αστική Αναζωογόνηση – Δράσεις για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και δικτύου ποδηλατοδρόμων και ενίσχυσης υποδομών εναλλακτικών καυσίμων (σημεία ανεφοδιασμού/ επαναφόρτισης.
Άξονας 4. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων – Μετάβαση στη Κυκλική Οικονομία. Εξοπλισμός αποκατάστασης ρυπασμένων υδάτων
Άξονας 5. Διαχείριση Αστικών Λυμάτων και Υδάτινων Πόρων Έργα αφαλατώσεων σε συμπλέγματα μικρών απομακρυσμένων νησιών με χρήση ΑΠΕ. Δίκτυο παρακολούθησης επιφανειακών και υπογείων υδάτων.
Άξονας 6. Προστασία της βιοποικιλότητας. Εφαρμογή στοχευμένης ενημέρωσης με σκοπό την κατανόηση των ωφελειών που προκύπτουν από την προστασία και τη διατήρηση των περιοχών του δικτύου Natura 2000. Εντός της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου θα έχουν συνταχθεί Σχέδια Διαχείρισης για τις περιοχές Natura 2000 της χώρας μέσω των έργων «Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000» και «Τεχνικός και επιστημονικός συντονισμός της εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000», όπως, επίσης, και Διαχειριστικά Σχέδια που εμπίπτουν σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης και τα Θεματικά Σχέδια Διαχείρισης για τον τομέα της γεωργίας σε προστατευόμενες περιοχές, τα οποία εκπονούνται σε κάποιες περιοχές του Δικτύου Natura 2000.
Άξονας 7. Τεχνική Βοήθεια: Υποστήριξη της ωριμότητας ολόκληρου του επενδυτικού σχεδίου του ΠΕΣΔΑ (περιφερειακά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων).
Για την έγκριση του Κανονισμού λειτουργίας Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Ιωαννίνων, η ΑΡΠΗ δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη αναφορά παρά μόνο ότι τον καταψηφίζει.
Όσον αφορά στην ενημέρωση σχετικά με το «Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας στα Γιάννενα» η ΑΡΠΗ αναφέρει:
“Η Περιφέρεια Ηπείρου σκοπεύει να συνεισφέρει 40 εκατομμύρια ευρώ και 40 στρέμματα γης για τη δημιουργία ενός «πάρκου υψηλής τεχνολογίας & έρευνας». Τι πάρκο τεχνολογίας χρειάζεται η Ήπειρος; Θα επικεντρώνεται στην τοπική οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον έχοντας ταυτόχρονα διεθνή απήχηση;
Τα χρήματα που θα δαπανηθούν για να δοθεί το Πάρκο Τεχνολογίας σε δυο μεγάλες επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και δανεισμό. Και στις δύο περιπτώσεις ο λογαριασμός σε μας θα έρθει. Και θα είναι πολύ μεγάλος.
Όσο για την παρερμηνεία που κάνετε στη συναδέλφισσα της ΛΑ.ΣΥ. δεν είναι φθηνό και με λειψές γνώσεις το στελεχικό δυναμικό της περιοχής και οι νέοι μας, απλά οι μισθοί σε μια αυριανή Σίλικον Βάλεϊ θα είναι μισθοί χαμηλοί, με μεγάλη εργασιακή εκμετάλλευση κι απλήρωτες εργατοώρες, όπως γίνεται εκεί. Η εμπειρία μας είναι πλούσια σε τέτοια φαινόμενα.
Σας γνωστοποίησα το αίτημα της πρωτοβουλίας νέων παιδιών για το συγκεκριμένο ζήτημα. Απ’ ότι φαίνεται το γνωρίζατε, αλλά μόνο εμείς επιδιώξαμε να συζητηθεί. Αυτή είναι μια από τις διαφορές μας.
Κάποιες από τις θέσεις τους είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, αλλά κι εκείνες που έχουμε διαφορετική προσέγγιση, όπως οι ΚΟΙΝΣΕΠ ή οι ΣΔΙΤ, δεν μας απέτρεψαν να το φέρουμε προς συζήτηση.
Οκτώ προτάσεις της ΑΡΠΗ για ένα «πάρκο τεχνολογίας & έρευνας» για την τοπική κοινωνία
Στην ανακοίνωσή της η ΑΡΠΗ τονίζει πως η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να λάβει υπόψη την ποικιλομορφία επιχειρηματικών μοντέλων και προσεγγίσεων τεχνολογικής ανάπτυξης. Επίσης ένα πάρκο τεχνολογίας, με χρήματα φορολογουμένων πολιτών και σε δημόσια γη, οφείλει να προωθεί την πολυφωνία και να υπηρετεί την τοπική κοινωνία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ανοιχτότητας και του διαμοιρασμού.
Για το πάρκο η ΑΡΠΗ προτείνει:
- Να έχει κοινόχρηστα γραφεία (coworking space). Αυτοαπασχολούμενοι/ες καθώς και φοιτητές/τριες θα μπορούν να εργάζονται εκεί ενεργοποιώντας συνεργασίες και ανταλλαγή γνώσης. Επίσης, το πάρκο θα μπορούσε να προσελκύσει άτομα που εργάζονται απομακρυσμένα στον χώρο της τεχνολογίας και αναζητούν μέρη για να εγκατασταθούν προσωρινά («ψηφιακοί νομάδες»).
- Να έχει ένα κοινόχρηστο εργαστήριο κατασκευών (makerspace). Όλοι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, όμως προτεραιότητα θα δίνεται στις στεγασμένες στο πάρκο επιχειρήσεις, στα σχολεία και στο πανεπιστήμιο. Η σύνδεση του κοινόχρηστου εργαστηρίου με την τοπική οικονομία (π.χ., αγροτική παραγωγή, οινοποιεία) μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο στην πρωτογενή παραγωγή όσον αφορά σε λύσεις αυτοματισμού, ελέγχου και ψηφιακής μετάβασης. Η γνώση παράγεται τοπικά και δημιουργεί αξία για την περιοχή. Τέλος, οι εκπαιδευτικές προεκτάσεις τέτοιων χώρων είναι σημαντικές (π.χ., η πρόταση της ΕΕΛΛΑΚ για τα Ανοιχτά Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Καινοτομίας).
- Να ενσωματώνει διαδικασίες δημοκρατικής συνδιαμόρφωσης της διαχείρισης των κοινόχρηστων γραφείων (1) και του κοινόχρηστου εργαστηρίου κατασκευών (2) από τους πολίτες και φορείς που είναι μέλη.
- Να παρέχει προνόμια (π.χ., έκπτωση σε ενοίκιο) στις στεγασμένες στο πάρκο επιχειρήσεις που παράγουν ανοιχτές τεχνολογίες (ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοικτού κώδικα ή/και υλισμικό ανοικτού κώδικα). Αν η επιχείρηση μπορεί να τεκμηριώσει τον αντίκτυπο του ανοικτού της προϊόντος ή υπηρεσίας στην περιοχή της Ηπείρου, τα προνόμια να είναι ακόμα μεγαλύτερα.
- Να παρέχει προνόμια σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας (π.χ. ΚοινΣΕΠ) που ασχολούνται ευρύτερα με την τεχνολογία. Τέτοιες επιχειρήσεις έχουν συνεργατικές/συμμετοχικές δομές και σημαντικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία.
- Να ευνοεί τη διάδραση και συνεργασία μεταξύ φορέων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Συγκεκριμένα: α) να ενσωματώσει το ΚΕΠΑΒΙ όπου την τελευταία διετία αναπτύσσεται ένα τοπικό οικοσύστημα “δημιουργικής/κοινωνικής οικονομίας”, β) να ενσωματώσει το επικείμενο πάρκο αγροτικής ανάπτυξης. Η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους/τις αγρότες και παραγωγούς/σχεδιαστές όλης της Ηπείρου είναι μια καλή αρχή.
- Να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και λειτουργία κοινοτικών σχημάτων καθαρής ενέργειας για την αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας της Ηπείρου. Δείτε εδώ τις προτάσεις για ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα από τις Greenpeace, WWF, Electra Energy και REScoop.
- Να είναι ανοικτό στην τοπική κοινωνία και εύκολα προσβάσιμο από αυτήν. Ο σχεδιασμός να λάβει υπόψη του τις πραγματικές ανάγκες των ΑΜΕΑ (π.χ., εργονομικά γραφεία, πρόσβαση στην περιοχή, αποχωρητήρια) και τη διαφορετικότητα των ανθρώπων (φυλετικές και έμφυλες διαστάσεις).
Τέλος η ΑΡΠΗ ζητάει:
- Να συζητηθούν οι προτάσεις για το πάρκο τεχνολογίας στο περιφερειακό συμβούλιο.
- Να συμμετέχουν οι ομάδες πολιτών σε ένα συμβούλιο σχετικά με το πάρκο τεχνολογίας.
- Να δημοσιευθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου το σχέδιο ευρείας κλίμακας (master plan) του έργου.
- Η επόμενη συνεδρίαση να γίνει δια ζώσης.