Τα διαφορετικά αλλά με κοινή αφετηρία προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής μας μετέφεραν με τις δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων στη σημερινή κινητοποίηση. Κοινή συνισταμένη πάντως της κινητοποίησης της Δευτέρας, ήταν οι συζητήσεις των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες από το πρωί, για την αναθεώρηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Ο Μιλτιάδης Μπούκας, κτηνοτρόφος και εν δυνάμει αγρότης όπως είπε, από το ιστορικό Καλπάκι το οποίο κράτησε 9 μέρες ένα από τα πιο σκληρά μπλόκα στην Ελλάδα κατά τα λεγόμενα της Αστνυομίας. Παραπονέθηκε πως ελάχιστοι εκπρόσωποι κομμάτων και φορείς συμπαραστάθηκαν στους αγρότες του μπλόκου. Τόνισε δε πως τους έχουν ξεχασμένους τους αγρότες. “Αν λείψουν οι αγρότες, δεν θα έχουν να φάνε, να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στον αγρότη” είπε.
Ο Γιώργος Λυκομάνης, γεωργοκτηνοτρόφος από απομακρυσμένο χωριό του Πωγωνίου, τόνισε από τη μεριά του πως “δε βγήκαμε στο δρόμο για να ταλαιπωρήσουμε τους συμπολίτες μας. Εμείς αργοσβήνουμε, δεν υπάρχει συνέχεια μετά από εμάς, έχουμε τη δουλειά μας εκεί αλλά δυστυχώς μας υποβαθμίζουν τα σχολεία, και για το μέλλον των παιδιών μας θα σπάσουν οικογένειες. Ζητάμε συγγνώμη από όσους ταλαιπωρούμε, ελπίζω να κατάλαβε ο αγρότης ποια είναι η δύναμή του” τόνισε.
Ο Περικλής Παλαιοπάνος, πατατοπαραγωγός από τη Χρυσοβίτσα, αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος παραγωγής και παραδειγματικά είπε πως φέτος πληρώνει τον πατατόσπορο 1000 ευρώ το στρέμμα! Το πετρέλαιο είναι μεγάλο πρόβλημα, “δε ζητάμε να μας δώσουν λεφτά αλλά να μας στηρίξουν στα έξοδά μας και στο πετρέλαιο” δήλωσε.
Ο Ηλίας Αγόρος, γραμματέας του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας σημείωσε πως φέτος είναι πιο έντονα από ποτέ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι αμπελλουργοί, οι μελισσοκόμοι και αλιείς γι’ αυτό και όλοι τους βγήκαν στα μπλόκα του αγώνα. “Προσπαθήσαμε να σπάσουμε τον τσαμπουκά της κυβέρνησης” δήλωσε χαρκατηριστικά και αναφερόμενος στα προβλήματα της αμπελουργίας σημείωσε πως φθίνει ο κλάδος καθώς πέρσι ο μύκητας του περονόσπορου κατέστρεψε παντελώς τη σοδειά, γι’ αυτό και οι αμπελλουργοί ζητούν ενίσχυση ωστόσο ο ίδιος κρατά μικρό καλάθι από την υπό συζήτηση αναθεώρηση της ΚΑΠ.
Η Νικολέτα Λαδιά είναι νεοεισερχόμενη στο επάγγελμα, με όνειρα που δεν πραγματοποιούνται όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως το νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση των νέων αγροτών δεν είναι αρκετό με τα χρήματα που δίνει στο στάδιο της αρχικής επιδότησης.
Ένας παλιός από την άλλη, είναι ο Γιάννης Δεκόλης, πρόεδρος των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου. Επενδύει ελπίδες στην αναθεώρηση της ΚΑΠ όπως είπε, ωστόσο ζήτησε από την κυβέρνηση ελέγχους στην αγορά από τον παραγωγό στον καταναλωτή και στο ξεχώρισμα των προϊόντων, τα γνήσια από τα νοθευμένα. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να δει ποιοι παίρνουν τις επιδοτήσεις, να ελέγξουν καλύτερα τους δικαιούχους.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΓΑΣ Ιωαννίνων Χάρης Λιούρης μίλησε για την επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ και επέμεινε επίσης πως εμείς ως χώρα πρέπει να δούμε τα λάθη που έγιναν με τις επιδοτήσεις στερώντας από τους παραγωγούς κοντά στο 40%. “Κάτι θα βγει από την όλη ιστορία” εκτίμησε “αλλά η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα αλλιώς θα στερηθούμε τη διατροφική επάρκεια. Είναι πατριωτικό καθήκον να στηρίξουμε τον κλάδο” τόνισε.
Στην κινητοποίηση το “παρών” έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος που απέδωσε με τις δηλώσεις του ευθύνες συγκεκριμένες που έχει οδηγηθεί η κατάσταση εδώ, σε ΝΔ και στα υπόλοιπα κόμματα τα οποία στηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ.