To «ζυμωμένο με αγώνες» άσυλο και η κατά ΣΥΡΙΖΑ, «αποστολή» της ΝΔ

To «ζυμωμένο με αγώνες» άσυλο και η κατά ΣΥΡΙΖΑ, «αποστολή» της ΝΔ

Την πρόβλεψη πως από το φθινόπωρο θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για την κατάργηση του ασύλου που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία την Πέμπτη, έκανε με δηλώσεις της η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής τομεάρχης παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μερόπη Τζούφη.

Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ – σωστή στην ολότητά της – είναι πως το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου ήταν ένα «υψηλού συμβολικού χαρακτήρα θέμα που επιλέγει η ΝΔ να ξεκινήσει τη θητεία της»… Άλλο τόσο σωστό είναι επίσης, πως το θέμα αυτό είναι υψηλού συμβολισμού για ιδεολογικούς και… ιδεοληπτικούς λόγους για το ΣΥΡΙΖΑ που δια στόματος και Μ. Τζούφη υποστηρίζει και σήμερα πως το άσυλο είναι «ζυμωμένο με αγώνες»… (ο Πολάκης θυμίζουμε, υποστήριξε εντελώς ανιστόρητα στη βουλή αλλά αυτός έχει το ακαταλόγιστο… πως το άσυλο το σεβάστηκαν μέχρι και οι Γερμανοί!)…

Σε μια λογική επίσης τύπου «το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι»… ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να υποστηρίζει πως μέσω της κατάργησης του ασύλου, η κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης ΝΔ επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων μέσα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Το επιχείρημα αυτό υποστήριξε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η Μερόπη Τζούφη, λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει μια σειρά μέτρων για την απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστήμιου που συνιστούν το «προγεφύρωμα» για να μιλήσουμε για ιδιωτικά Πανεπιστήμια και το συνέδεσε με μέτρα όπως η μείωση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ, η διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών, η επαναφορά της βάσης του 10 κτλ. Αναρωτήθηκε μάλιστα «ποιες είναι οι μελέτες» που υποδεικνύουν αυτές τις πολιτικές, λες και η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βασίστηκε σε επιστημονικές εισηγήσεις και τεκμήρια κάθε φορά που προχώρησε σε… παλαβομάρες στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης (από τη μείωση του αριθμού του ωρολόγιου προγράμματος των δημοτικών σχολείων το 2015, μέχρι τη συνένωση ΑΕΙ και ΤΕΙ…).

«Με την κατάργηση του ασύλου δημιουργείται μια κατάσταση δυσφήμησης του δημόσιου Πανεπιστημίου» επέμεινε να λέει η κ. Τζούφη, υπερασπιζόμενη την άποψη Γαβρόγλου πως δεν υφίσταται πρόβλημα παραβατικότητας μέσα στα δημόσια Πανεπιστήμια, παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις και μόνο σε 2-3 μεγάλα ΑΕΙ (Οικονομικό της Αθήνας, ΕΜΠ και ΑΠΘ). Μάλιστα ανέτρεξε στις επιτροπές και στο πόρισμα Γαβρόγλου – Παρασκευόπουλου που όπως τόνισε, με τη δημοσιοποίησή του, το κατήγγειλε η ΝΔ – δεν εξήγησε πάντως, η πρώην Υφυπουργός Παιδείας γιατί δεν προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση στην υλοποίηση των προτάσεων του πορίσματος Παρασκευόπουλου για τη βία στα Πανεπιστήμια…

«Με έναν ανάλγητο και επίμονο τρόπο, η κυβέρνηση φέρνει την προληπτική αστυνομοκρατία μέσα στα Πανεπιστημιακά τμήματα… Δυναμιτίζει την ακαδημαϊκή ειρήνη…» υποστήριξε η κ. Τζούφη, επικαλούμενη και την Ομοσπονδία των Αστυνομικών Υπαλλήλων που λέει πως δε μπορεί να επιβαρυνθεί από περαιτέρω καθήκοντα.

 

Τα Διετή Προγράμματα

Μιλώντας για τα Διετή Προγράμματα Σπουδών, η κ. Τζούφη κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σπρώχνει κόσμο στα ιδιωτικά συμφέροντα, με την αναστολή τους για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Σε 11 Πανεπιστήμια, είχαν εγκριθεί 60 συνολικά Διετή Προγράμματα Σπουδών μετά από συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες όπως υποστήριξε η πρώην Υφυπουργός – αλήθεια ποιος διαβουλεύτηκε με ποιον στην Ήπειρο, πριν η διοίκηση του τοπικού ΑΕΙ καταλήξει στα τρία γνωστικά αντικείμενα; Τα Διετή Προγράμματα θα κατέληγαν σε δωρεάν σπουδές με δικαιώματα επιπέδου 5, είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση 1,8 εκατ. ευρώ και η κ. Τζούφη μέμφθηκε την Υπουργό Παιδείας για την αναφορά της πως οι νέοι μπορούν να πάνε σε ΙΕΚ, δημόσια και ιδιωτικά.

Show Buttons
Hide Buttons