Χωρίς λεπτομέρειες για όσα ήθελαν αδημονώντας, να ακούσουν οι αιρετοί της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφορικά με το μέλλον των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης της χώρας, μίλησε για περίπου 40 λεπτά στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ο Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Η ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος αναμενόταν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους αιρετούς που μετέχουν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ωστόσο ο Υπουργός παρά τις διακοπές και παρεμβάσεις των μελών της ΚΕΔΕ στη διάρκεια της ομιλίας του, δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το χαρακτήρα αυτής της μεταρρύθμισης που σέρνεται, που διαρρέεται αλλά που δεν επισημοποιείται σε ένα χαρτί του Υπουργείου, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, από παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023.
Ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για το νερό, για τα σκουπίδια, για την ενεργειακή φτώχεια των Δήμων αλλά και για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που είναι υπό εκπόνηση. Ως προς τα τελευταία είπε πως θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο να εκπονηθούν αυτά τα ΤΠΣ με την έννοια της ευελιξίας ώστε εκτός από χρήσεις γης που μπορεί να υπάρχουν, να μπουν στα ΤΠΣ και χρήσεις γης υπό προϋποθέσεις που θα γίνονται εφικτές μελλοντικά με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όταν θα θεσμοθετηθούν τα ΤΠΣ θα είναι δύσκολο να αλλάξουν.
Το νερό
124 Δήμοι με ΔΕΥΑ, 147 χωρίς ΔΕΥΑ με τις τεχνικές τους υπηρεσίες να διαχειρίζονται το νερό και οι υπόλοιποι ενταγμένοι στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ, είναι η εικόνα σήμερα στη χώρα στο κομμάτι της διαχείρισης του νερού.
Ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας για το σχέδιο συγχώνευσης των ΔΕΥΑ είπε κατ’ αρχάς πως ειδικό τιμολόγιο δεν έχει δικαίωμα να θεσπίσει το Υπουργείο. Η λειψυδρία είναι ένα πρόβλημα πραγματικό, οι λειψυδρία και πλημμύρες δημιουργούν τεράστια προβλήματα που θα έχουμε μπροστά μας και μόνο στην Αττική όπως είπε, το διττό αυτό ζήτημα θα κοστίσει κάτι μεταξύ 700 εκατ. και 1 δισ. ευρώ. Για μια εισηγμένη εταιρεία όπως η ΕΥΔΑΠ ωστόσο, στην Αττική πόροι μπορεί να βρεθούν επειδή είναι εισηγμένη εταιρεία.
Ο κ. Σκυλακάκης ουσιαστικά μίλησε μόνο για τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων και στο πως θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις, τα έργα τους δηλαδή, στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Ξεκίνησε λέγοντας πως στις ΔΕΥΑ είναι δεδομένη η οικονομική δυσπραγία, αλήθεια βέβαια που δεν ισχύει γενικευμένα για όλες τις ΔΕΥΑ. Μίλησε για αποτελεσματικές επενδύσεις και μακροχρόνιες που να μην επηρεάζουν την τιμολόγηση, “γιατί έχουμε” είπε, “έργα υψηλής απόδοσης και έχουμε τέτοια έργα να κάνουμε όπου έχουμε διαρροές δικτύων, όπου έχουμε υδρόμετρα, συν ενεργειακές επενδύσεις που θα αναγκαστούμε να κάνουμε. Όπως είναι οι ΔΕΥΑ δε μπορούν να βγουν στην αγορά, να πάρουν δάνεια αλλά ούτε και να απευθυνθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
“Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε οργανισμούς με αρκετό μέγεθος και υπόσταση ώστε αθροιζόμενα με χρήματα από το κεντρικό κράτος να μπορούμε να κάνουμε τα έργα που θέλουμε. Αυτό είναι για μένα το σημείο κλειδί της μεταρρύθμισης” είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Ακολούθως σημείωσε πως δεν είναι ενιαίος ο βαθμός είσπραξης για το νερό ανά Δήμο, ανά δημοτική ενότητα ούτε καν ανά δημοτική περίοδο και διερωτήθηκε εφόσον δεν έχουμε διασφαλίσει την ενιαία, είσπραξη γιατί να είναι στον κυβερνητικό προγραμματισμό οι προσλήψεις των ΔΕΥΑ, εννοώντας ένα μηχανισμό είσπραξης ώστε να μη στέλνει ο Δήμος το λογαριασμό κάπου αλλού την ώρα που θα κάνει την πρόσληψη…
Για την υπόλοιπη ουσία του σχεδίου νόμου, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει μια θεμελιώδης προϋπόθεση, το σχέδιο να περάσει και από το Υπουργείο Εσωτερικών γιατί θα είναι κοινό σχέδιο νόμου και όχι μόνο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Υποσχέθηκε τελειώνοντας για το νερό, ένα διαρκή και παραγωγικό διάλογο με την Αυτοδιοίκηση και έθεσε ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το σχέδιο νόμου, να υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης για τη μεταρρύθμιση.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου απάντησε στον Υπουργό λέγοντας πως “αν μπορούμε να καταλήξουμε, αν όχι να πάμε σε άλλο τρόπο, δε μπορούν να απαλλοτριωθούν τα περιουσιακά στοιχεία των ΔΕΥΑ. Περιμένουμε να δούμε το σχέδιο νόμου και στα όργανα θα συζητήσουμε και θα συναποφασίσουμε”.