Η απάντηση σε ερώτηση τίτλου θέματος της προηγούμενης εβδομάδας των «ΝΑ» είναι πως «Τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν η Silicon Valley της Ελλάδας»…
Την απάντηση στο ρητορικό ερώτημα του προηγούμενου θέματός μας, έδωσε μιλώντας στους «ΝΑ», ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της P&I AG κ. Βασίλης Τριάδης που αυτές τις μέρες βρίσκεται στα Γιάννενα για το ετήσιο meeting (annual congress) των στελεχών της Γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας, με τις 11 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο.
Ο Βασίλης Τριάδης κατάγεται από το Γρεβενίτι Ζαγορίου, μιλά σχεδόν τέλεια ελληνικά και είναι το «αφεντικό» μιας γερμανικής εταιρείας που εξειδικεύεται στο hardware πάνω στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Η εταιρεία αυτή, ως γνωστόν, από το περασμένο καλοκαίρι, άρχισε να λειτουργεί τη θυγατρική της στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, με 40 περίπου εργαζόμενους σήμερα, προγραμματιστές σχεδόν στο σύνολό τους. Διευθυντής ανάπτυξης της P&I Ελλάς ΕΠΕ είναι ο Γιάννης Τσιλιμπάρης.
Τα προβλήματα των Ιωαννίνων
Το πρώτο ερώτημα που θέσαμε στον κ. Τριάδη, είναι αν είναι ικανοποιημένος με την απόφαση να στήσει την θυγατρική της P&I AG στα Γιάννενα. Δεν ήθελε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη όπως κάνουν όλοι, είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ των άλλων λόγων και γιατί κατάγεται από τα Γιάννενα. Αυτό από μόνο του δεν θα έφτανε αν δεν πληρούσαν τους όρους της εταιρείας τα Γιάννενα και ευτυχώς, έχουν τις βασικές υποδομές, με προβλήματα πάντως… Η έλλειψη χώρων είναι το ένα, τα προβλήματα του αεροδρομίου Ιωαννίνων το δεύτερο. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα που θέτει ο κ. Τριάδης και το δεύτερο είναι δυστυχώς «κουσούρι» της πόλης, η έλλειψη χώρων ωστόσο, ισχύει γενικά για πολλές πόλεις και όχι μόνο της Ελλάδας.
Η ελληνική εταιρεία ξεκίνησε με ένα επιφυλακτικό προσωπικό που έπρεπε να προσαρμοστεί στο γερμανικό μοντέλο δουλειάς. Τα αρχικά προβλήματα γρήγορα αντιμετωπίστηκαν και ο κ. Τριάδης ανακοίνωσε πως ήδη κυκλοφορούν τα πρώτα apps (εφαρμογές) made in Ioannina. Οι πρώτες εφαρμογές δηλαδή που βασίζονται στην πλατφόρμα της P&I και οι οποίες φτιάχτηκαν από προγραμματιστές (developers) που εργάζονται στην P&I Ελλάς.
Στόχος της P&I όταν άρχισε να συζητείται η πόλη των Ιωαννίνων στα κεντρικά της εταιρείας στη Γερμανία, ήταν να δημιουργήσει ένα ακόμα development center, όπως αυτά που έχει στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και στο Silicon Valley της Καλιφόρνια. Το δίλημμα ήταν ανάμεσα στη Valencia της Ισπανίας και τα Γιάννενα. Επικράτησαν τα δεύτερα και πλέον η εταιρεία κάνει τα σχέδιά της για την επέκτασή της – πρόσληψη 20 ατόμων ως το τέλος του 2018 και προοπτική να φτάσει τους 120 εργαζόμενους ως το 2020.
Η ελληνική εταιρεία δε στοχεύει στην πώληση των προϊόντων της P&I στην τοπική αγορά ή στην επέκταση του δικτύου πωλήσεων σε άλλες γειτονικές χώρες, της Βαλκανικής ή της Ασίας, ξεκαθαρίζει ο κ. Τριάδης.
Έρχονται κι άλλες εταιρείες
Στο αρχικό ερώτημα μας, αν τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν μια πόλη της πληροφορικής και της καινοτομίας, αντίστοιχη της Silicon Valley, ο κ. Τριάδης εκτίμησε πως «την P&I θα ακολουθήσουν στα Γιάννενα, τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, 3 με 4 μεγάλες επιχειρήσεις». Αυτό συνέβη και σε άλλες χώρες, όπου επεκτάθηκε η εταιρεία. Η είδηση που έβγαλε η συνέντευξη είναι πως στα τέλη Μαΐου, θα επισκεφθεί την πόλη μας ομάδα στελεχών της teamviewer, πολύ γνωστής εταιρείας πληροφορικής, για να εξετάσει το ενδεχόμενο ίδρυσης θυγατρικής της στην πόλη μας. Το κοινό σημείο ανάμεσα στην P&I και την teamviewer είναι πως μέτοχος στην ιδιοκτησία τους είναι το equity fund Permira.
Τα ταμπού της ελληνικής εκπαίδευσης
Ικανοποιημένος με τα Γιάννενα δήλωσε ο CEO της P&I AG και για έναν επιπρόσθετο λόγο: ότι βρήκε καλά στελέχη και υπάρχει έμψυχο, καταρτισμένο δυναμικό, προερχόμενο από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικής Μακεδονίας.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ωστόσο, αφορά τη φιλοσοφία λειτουργίας της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια δεν είναι συνδεδεμένα με την αγορά και τις επιχειρήσεις και δε γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες τους. Έτσι, έχουμε υψηλό βαθμό ανεργίας, ιδίως στους νέους, και την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις αιχμής δε μπορούν να βρουν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, αν τα Πανεπιστήμια απαλλάσσονταν από την ιδεοληψία της διασύνδεσής τους με το επιχειρείν που ακόμα και σήμερα, είναι ταμπού για κάποιους ιδεολόγους και προσανατόλιζαν τις σπουδές τους στις σύγχρονες ανάγκες της επιχειρηματικότητας. Δεν εννοεί βέβαια ο κ. Τριάδης να προσαρμοστούν τα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων στις ανάγκες των επιχειρήσεων αλλά για παράδειγμα, γιατί να συνεχίσει να διδάσκεται στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ένα πρόγραμμα που δούλευε τη δεκαετία του ’90 και που σήμερα, δεν χρησιμοποιείται από κανέναν; Για να συνεχίσει να έχει δουλειά ο καθηγητής που διδάσκει το σχετικό μάθημα;;
(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Νέοι Αγώνες” στο φύλλο της Πέμπτης, 19/4/2018)
Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο Βασίλης Τριάδης: