“Υπουργείο Προεδρίας” ή “Επικοινωνίας και Ενημέρωσης” τιτλοφορεί ανάρτησή του ο πρώην Πρύτανης και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, μιλώντας για μια εγγραφή στον υπό συζήτηση προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους, με ανεξήτητους σκοπούς…
Το κείμενο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Γάτσιος είναι η Εισηγητική Έκθεση του προϋπολογισμού του 2025 – δείτε την εδώ.
Και αναφέρει τα εξής ο κ. Γάτσιος:
Ο σύνδεσμος που αναρτώ παρακάτω είναι η Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2025 που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Ανοίξτε το και πηγαίνετε στη σελίδα 46. Αφορά στις προϋπολογιζόμενες δαπάνες του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης (το εν λόγω υπουργείο επανιδρύθηκε από την παρούσα διακυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά από δεκαετίες που είχε καταργηθεί, και έχει προϊστάμενο τον ίδιο τον πρωθυπουργό). Στο Διάγραμμα 2.4 θα δείτε ένα ποσό 235 εκατ. ευρώ που έχει πάρει στα χέρια του το Υπουργείο Προεδρίας για «Επικοινωνία και Ενημέρωση» (το επιπλέον ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ που αναφέρεται εκεί, είναι για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΑΠΕ-ΜΠΕ, και είναι επιπλέον των 235 εκατ. ευρώ).
Για να έχετε μία εικόνα ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός αυτού του Υπουργείου, παρατηρήστε τις υπόλοιπες δαπάνες του. Συνολικά δεν υπερβαίνουν τα 25 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερη εξ αυτών τη δαπάνη για «νομοπαρασκευαστική διαδικασία» που δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. Στη βάση των δαπανών του, θα μπορούσε επομένως να ονομαστεί «Υπουργείο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης» ή κάπως έτσι.
Το φετινό κονδύλι των 235 εκατ. ευρώ είναι αυξημένο κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο περυσινό κονδύλι (211 εκατ. ευρώ). Όσο κι αν έψαξα σε προϋπολογισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) τέτοιο κονδύλι δεν βρήκα πουθενά. Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που παρέχει στον εαυτό του τη δυνατότητα να διαθέτει χρήματα των φορολογουμένων για «Επικοινωνία και Ενημέρωση».
Προκύπτουν, ευλόγως νομίζω, κάποια ερωτήματα δημοσίου ενδιαφέροντος.
1. Γιατί να έχει μία τέτοια ανάγκη δαπάνης για «Επικοινωνία και Ενημέρωση» ο πρωθυπουργός –ο όποιος πρωθυπουργός– τη στιγμή που ό,τι κάνει και ό,τι πει βρίσκεται αυτόματα, εκ της ιδιότητός του, στο κέντρο της επικαιρότητας;
2. Μπορούμε, ως πολίτες, να έχουμε έναν απολογισμό πού, σε ποιους και γιο ποιον λόγο διατέθηκαν τα 211 εκατ. ευρώ του περυσινού προϋπολογισμού;
3. Μπορούμε να γνωρίζουμε πού, σε ποιους και για ποιο λόγο σχεδιάζονται να μοιραστούν τα 235 εκατ. ευρώ του φετινού προϋπολογισμού;
Τώρα, νομίζω, είναι η κατάλληλη στιγμή να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα. Τώρα που ο Προϋπολογισμός του 2025 συζητιέται στη Βουλή των Ελλήνων.