Ακριβώς ένας μήνας συμπληρώνεται από τη διαπίστωση της περιβαλλοντικής καταστροφής στο Λούρο ποταμό, εξαιτίας των έργων διευθέτησης της Περιφέρειας Ηπείρου. Στις 9 Νοεμβρίου, οι κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν αντιμέτωποι με το θέαμα των χιλιάδων νεκρών ψαριών στο ρου του ποταμού που είχε στερέψει από νερό, σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του και συγκεκριμένα μεταξύ του Συνοικισμού Ραψαίοι Τερόβου και Κουκλεσίου του Δήμου Δωδώνης. Το ίδιο βράδυ τα έργα διακόπηκαν άρον άρον.
Είχαν προηγηθεί τα έγγραφα του Δήμαρχου Δωδώνης κ. Χρ. Ντακαλέτση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Ηπείρου…
Την πανελλήνια κατακραυγή ακολούθησε το αίτημα κοινοβουλευτικού ελέγχου από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα, τελούμε εν αναμονή της εισαγγελικής έρευνας μετά το καταδικαστικό για τα έργα της Περιφέρειας, πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ – ήταν το δεύτερο ηχηρό ράπισμα κατά της Περιφερειακής Αρχής, μετά την πρώτη έκθεση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Η διαφορά μεταξύ της αρμοδιότητας των δύο υπηρεσιών είναι πως η έκθεση της πρώτης, των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, πηγαίνει κατευθείαν στον Εισαγγελέα…
Αμφότερες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος συμφώνησαν απόλυτα ως προς τα αίτια της περιβαλλοντικής καταστροφής: τα έργα διευθέτησης της Περιφέρειας Ηπείρου που επενέβησαν στον πυθμένα του ποταμού και την κοίτη και που δεν έμειναν στην απομάκρυνση των νεκρών πλατάνων από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.
Επίσημη τοποθέτηση της Περιφερειακής Αρχής, ως την αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, όπου θα συζητηθεί το θέμα αυτό, κατόπιν αιτήματος των παρατάξεων της αντιπολίτευσης – πλην «Οριζόντων Ηπείρου» – για το καταδικαστικό πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, δεν έχει υπάρξει. Το πόρισμα του ΟΦΥΠΕΚΑ το είχε αμφισβητήσει ευθέως ο κ. Καχριμάνης, σε συνέντευξη τύπου, λέγοντας μάλιστα πως ο συγκεκριμένος φορέας δεν είχε καμία αρμοδιότητα να ελέγξει τα έργα, ισχυρισμός απολύτως ψευδής μιας και ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει την απόλυτη ευθύνη προστασίας της ενδημικής πέστροφας του Λούρου που κινδυνεύει από τέτοιες παρεμβάσεις.
Τον αθωώνει η υπηρεσία του
Σε εκείνες τις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, είχε θεωρήσει ως πιο αρμόδιες υπηρεσίες τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και τη δική του, Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού… Κι εφόσον οι πρώτοι τον πάνε στον Εισαγγελέα, ανέλαβε να τον… αθωώσει η δική του υπηρεσία…
Συγκεκριμένα, στο έγγραφο του Τμήματος Υδροοικονομίας της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Ηπείρου (Αριθ.πρωτο.175740/3132, της 29.11.2022), έγγραφο που φέρει την υπογραφή της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης κ. Πηνελόπης Μπολάνου, μετά την αυτοψία υπαλλήλου της υπηρεσίας στις 10/11 και στις 25/11, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Δεν θεωρούμε ότι ευθύνονται τα έργα για τη διακοπή της ροής των υδάτων, καθώς αυτό δε δικαιολογείται από το είδος των εργασιών που έγιναν. Δεν πραγματοποιήθηκε η δημιουργία κάποιου φράγματος και δεν έγιναν έργα εκτροπής της κοίτης»… Μετά το δεύτερο έλεγχο που ακολούθησε και βροχόπτωσης στην περιοχή, το έγγραφο αναφέρει: «Στις 25.11.2022 διενεργήθηκε εκ νέου αυτοψία στην ίδια περιοχή, όπου διαπιστώθηκε αρκετή ροή ύδατος στην κοίτη του ποταμού, εξαιτίας και των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, πράγμα που ενισχύει την άποψη της υπηρεσίας μας πως η κοίτη του ποταμού Λούρου στην περιοχή πλησίον του οικισμού Κουκλεσίου δεν είχε νερό εξαιτίας της λειψυδρίας, που προκάλεσε η παρατεταμένη ανομβρία».
Προς διάψευση του παραπάνω επιχειρήματος, έρχονται μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και αδιάσειστα στοιχεία που δεν επιδέχονται καμιάς αμφισβήτησης, ότι δύο μέρες πριν την έναρξη των έργων της Περιφέρειας το νερό έτρεχε κανονικά στο Λούρο, ενώ είναι επίσης χαρακτηριστικό πως λίγες ώρες αφότου οι εργασίες διακόπηκαν απότομα, μετά τις καταγγελίες του Δήμου Δωδώνης, η ροή του νερού άρχισε να αποκαθίσταται και να επανέρχεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Επιπλέον, το απλούστερο επιχείρημα επί τούτου είναι το εξής: γιατί πριν τα έργα της Περιφέρειας Ηπείρου δεν εμφανίστηκαν ποτέ νεκρά ψάρια στο Λούρο, όπως δεν έγινε τον τελευταίο καιρό και στα άλλα ποτάμια της περιοχής;;;
Χρειαζόταν άδεια;
Κρίσιμο για την εξέλιξη της υπόθεσης και για την ενδεχόμενη διαπίστωση εκ μέρους του Εισαγγελέα νομικών ευθυνών από μέρους της Περιφερειακής Αρχής, είναι και το ζήτημα της αναγκαιότητας ή μη αδειοδότησης των συγκεκριμένων εργασιών. Κι εδώ η Διεύθυνση ΠΕΧΩ αθωώνει τον Περιφερειάρχη λέγοντας πως «Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Λούρο και δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση»…
Όμως, τον ισχυρισμό αυτόν έρχεται να ανατρέψει κατηγορηματικά η Διεύθυνση Υδάτων/Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας Υδατικών Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Ηπείρου (Αρ.πρωτ.139299, 24.11.2022). Η συγκεκριμένη υπηρεσία καταλήγει μετά την επίκληση της σχετικής νομοθεσίας, πως «για τις πραγματοποιηθείσες εργασίες καθαρισμού, άρσης προσχώσεων που διαπιστώθηκαν εντός της κοίτης και της παρόχθιας ζώνης στο πλαίσιο συντήρησης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Λούρο στην περιοχή μεταξύ του συνοικισμού Ραψαίοι Τερόβου και Κουκλεσίου, δεν τηρήθηκε από το φορέα σας η διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 1 της ΚΥΑ 145896/2014 επισύροντας τις διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 13».
Στους παραβάτες των διατάξεων αυτών επιβάλλεται ως διοικητική κύρωση πρόστιμο!
Από τα παραπάνω προκύπτει πως αν η «υπερασπιστική» γραμμή Καχριμάνη κινηθεί στο πλαίσιο των εγγράφων της δικής του υπηρεσίας, τα πορίσματα της οποίας είναι αντίθετα προς αυτά των δύο αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αυτό θα σημαίνει απλά πως του τέλειωσαν τα ερείσματα κάθε είδους…
Που είναι το ΚΕΠΠΕ;
Πρέπει τέλος να διευκρινισθεί σήμερα, αν και αν όχι γιατί, διατάχθηκε έλεγχος στο Λούρο, του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου (ΚΕΠΠΕ).
Με βάση απόφαση του Αλ. Καχριμάνη της 12/5/2022 (αρ.πρωτ.71667/1282), αποφασίζεται η συγκρότηση του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.Π.Ε.) της Περιφέρειας Ηπείρου. Η Π. Μπολάνου που προαναφέρθηκε, είναι μέλος και αυτού του οργάνου, παρεμπιπτόντως. Με βάση την απόφαση, «…έργο του Κλιμακίου είναι η διενέργεια περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, ο έλεγχος τήρησης των περιβαλλοντικών όρων των έργων και δραστηριοτήτων, και γενικά η εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία του Περιβάλλοντος και εισήγηση προς τον Περιφερειάρχη επιβολής κυρώσεων…».
«Η ενεργοποίηση του κλιμακίου γίνεται κατόπιν γραπτής ή προφορικής εντολής του Περιφερειάρχη Ηπείρου μετά από σοβαρή περιβαλλοντική καταγγελία ή συμβάντα με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή έγγραφο οιασδήποτε υπηρεσίας ή δημόσιας αρχής, ή στα πλαίσια σχεδίων περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας συνεχίζουν να διενεργούν αυτόνομα περιβαλλοντικούς ελέγχους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Το Κ.Ε.Π.Π.Ε. δεν υποκαθιστά τις αρμόδιες Υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας».
Εφόσον η διενέργεια ελέγχου από το Κ.Ε.Π.Π.Ε. ζητήθηκε μεταξύ των άλλων, από το Δήμο Δωδώνης, η αυτοψία και του συγκεκριμένου οργάνου στο Λούρο ήταν επιβεβλημένη και η ενεργοποίηση του οργάνου δεν επαφίεται στη βούληση του πολιτικού του προϊσταμένου…
Και μέσα σ’ όλα αυτά, “πληρώνουμε” ως Περιφέρεια και έναν θεματικό αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος, ο οποίος δεν παίρνει θέση για όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα.
Π. Μπούρχας