ΔΗΓΜΑΤΑ 15/5/2020 (Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 15/5/2020 (Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά…)

Δυστυχώς…

«Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά…» που θα έλεγε και ο Σπύρος ο Παπαδόπουλος…

Όχι με τον κορωνοϊό μόνο αλλά στο Δήμο Ιωαννιτών.

Δήμαρχος που να προκαλεί τέτοια αντίδραση από την αντιπολίτευση, δεν υπήρξε, στα 16 χρόνια τουλάχιστον που ασκώ τη δημοσιογραφία στα Γιάννενα. Αλλά και να υπήρξε, η αντίδραση έμενε στα λόγια μόνο και δεν είχε επιπτώσεις στην εικόνα της πόλης.

Ο Δήμος Ιωαννιτών επιβεβαιώνει όλους όσους λέγαμε από την αρχή πως η απλή αναλογική μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Γιατί η αντιπολίτευση παραδοσιακά στη χώρα μας δεν είχε ποτέ κουλτούρα συνεργασίας και προσφοράς. Αντίθετα θεωρούσε πως κέρδος της είναι η καταστροφή, η κρίση, το να πηγαίνουν όλα ανάποδα γι’ αυτούς που διοικούν και να έρχεται εκείνη ως σωτήρας και ως η βέλτιστη λύση για την επόμενη μέρα.

 

Τι ελπίζω

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Δήμο Ιωαννιτών σήμερα, σπέρνοντας θλίψη σε όσους ελπίζουμε να γίνει κάτι καλό στη γειτονιά μας, στην πόλη μας, στη χώρα μας… Ακόμα και αν δεν έχουμε ψηφίσει αυτόν που κυβερνά, είμαστε κάποιοι που πραγματικά θέλουμε να δούμε την κυβέρνηση του Μητσοτάκη να αφήνει ένα καλό αποτύπωμα στη χώρα, ακόμα και αν δε γουστάρουμε τον Άδωνι, το Βρούτση, τον Καραμανλή, τον Κικίλια και πάει λέγοντας. Έτσι και χθες, ελπίζαμε ότι ο Τσίπρας θα άφηνε μια παρακαταθήκη στη χώρα, τελειώνοντας με το παλιό (κυριολεκτικά το λέω το τελευταίο και όχι ειρωνικά, αντιγράφοντας το ψευδεπίγραφο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ). Για κάποιον που δοκιμάστηκε και απέτυχε, ασφαλώς και δε μπορώ να πω το ίδιο. Αυτός δε με κάνει να ελπίζω ότι κάνοντας διοίκηση με τον ίδιο, λάθος τρόπο, θα φέρει στον τόπο ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Δε γίνονται θαύματα…

 

Απλά τα πράματα

Ο Μπέγκας λοιπόν, δεν θέλει να πετύχει ο Ελισάφ, γιατί απλά ελπίζει ότι θα βρεθεί χειρότερη δημοτική αρχή από τη δική του (αν ο Γκόντας υπήρξε «πρωταθλητής των έργων» όπως επαίρονταν, ο Μπέγκας ήταν επάξια ο πρωταθλητής της μακέτας. «Μακέτο»… απείρως περισσότερο από αυτό που μπορεί μια πόλη να καταναλώσει σε 20 χρόνια!). Και είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί, αν η αντιπολίτευση του Δήμου, σε αυτό το συνασπιζόμενο τουρλουμπούκι που ξεκινά από την άκρα Αριστερά και φτάνει ως τη συντηρητική Δεξιά, ενώνει τη δύναμή της κάθε φορά που η δημοτική αρχή έχει ανάγκη την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Η Καλογιάννη θέλει να αποτύχει ο Ελισάφ, γιατί φοβάται μην τον ξαναβρεί μπροστά της στις εκλογές του 2023, όντας σίγουρη ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια Δήμαρχος και οι Νατσικοί (όχι ο ίδιος ο Νάτσης, τον οποίο βλέπω πολύ χαλαρό…) δεν χώνεψαν ακόμα πως έχασε ο Μπέγκας τις εκλογές και δεν κατάφεραν να μπουν στο σχήμα διοίκησης του Δήμου, ούτε τώρα.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα κι επειδή η πολιτική είναι μια εύκολη τέχνη μπορούμε για τρία χρόνια ακόμα, να ακούμε ό,τι παπαριά φανταστείτε κάθε φορά που θα χρειάζεται οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα.

 

Η προϊστορία

Στις 30 Οκτωβρίου του 2019, η παράταξη «Ιωάννινα_2023» ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο να γίνει το έργο του οδοφωτισμού με μόχλευση ιδιωτικών πόρων και δη είτε με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) είτε με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το «είτε-είτε» δεν υφίσταται πλέον, γιατί η παράταξη της Καλογιάννη ήθελε όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, μόνο ΣΔΙΤ και όχι ΣΕΑ, γιατί έξι μήνες μετά που η δημοτική αρχή έρχεται να υλοποιήσει εκείνη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προτείνοντας τη λύση της ΣΕΑ ως προσφορότερη, από κοινού με την Περιφερειακή Αρχή και τον τεχνικό σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου, η Καλογιάννη καταψηφίζει την προγραμματική σύμβαση!

Στρέφεται και κατά της προηγούμενης ψήφου της δηλαδή, και το κυριότερο, στρέφεται και κατά του πνευματικού της «παιδιού» που είναι η Σύμβαση (contract number ELENA-2014-058) που την 1η Αυγούστου 2016 υπέγραψε η Περιφέρεια Ηπείρου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο την υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης.

Σας έχω εδώ, αναγνώστες μου, την επιστολή που έστειλε η Τ. Καλογιάννη στις 18/4/2017 στους Δημάρχους Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, με την οποία τους ζητούσε να της αποστείλουν το συντομότερο δυνατόν, έγγραφη διαβεβαίωση της θετικής τους πρόθεσης συνεργασίας, για να εντάξουν στο ELENA έργα αστικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Τους έδινε μάλιστα τόσο… μασημένη τροφή που τους έστελνε μέχρι και πρότυπο της – καταφατικής εννοείται – απάντησής τους προς την Περιφέρεια Ηπείρου! Πιθανά θεωρούσε βέβαιο πως στα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια δεν θα βρίσκονταν τότε μια… Καλογιάννη για να κάνει τη ζωή πατίνι στους τρεις Δημάρχους. Αλλά φευ, η συνεργασία δεν προχώρησε με τους δύο από τους τρεις συγκεκριμένους Δήμους και στην πορεία, όπως εξήγησα και άλλη φορά τελευταία, εμφανίστηκε ο Δήμος Ιωαννιτών για να σώσει το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας. Ναι, ΣΔΙΤ λέω, γιατί και η ΣΕΑ, μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι αλλά ενδεικνυόμενη για έργα με ανταποδοτικά έσοδα. Προφανώς και το ξέρει η Τατιάνα αλλά δεν έχει καμιά σημασία…

 

Δολοφονία…

Σημασία έχει ότι οι άνθρωποι από το γραφείο της TREK Consulting, με τους οποίους μέχρι χθες συνεργάζονταν άριστα ως αντιπεριφερειάρχης, τώρα χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο, με τη μεταστροφή της πρώην αντιπεριφερειάρχου. 

Και ρωτώ απλά: σήμερα που μιλάει για «αδιαφάνεια» η κ. Καλογιάννη, εννοεί πως τα έχουν βρει… (πονηρά) οι της δημοτικής αρχής και η εταιρεία, ενώ όσο εκείνη έκανε κουμάντο οι άνθρωποι της εταιρείας ήταν ακέραιοι; Ή εννοεί ότι ο Βάββας μέτρησε τις λάμπες και χρέωσε 5-6.000 περισσότερες από όσες στην πραγματικότητα είναι, παραπάνω στο έργο; Ό,τι άλλο λέει η κ. Καλογιάννη σήμερα, είναι μισόλογα. Αν γνωρίζει κάτι για λαμογιές, όφειλε να το πάει χθες στον Εισαγγελέα, διαφορετικά το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μη γίνει το έργο.

Τις ερωτήσεις που έγραψαν στα δελτία τύπου της παράταξης τρεις φορές τις τελευταίες μέρες, γιατί κανείς τους δεν πήγε να τις υποβάλλει είτε στην Οικονομική Επιτροπή είτε στο περίφημο… data room της Περιφέρειας; Ο μελετητής δεν πρόκειται να προσπαθήσει να πείσει κανέναν για την ποιότητα της μελέτης, το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό. Και η πολιτική, όπως ασκείται σήμερα από την αντιπολίτευση του Δήμου, απλά δολοφονείται… Το πραγματικό θύμα όμως, δεν είναι αυτή, αλλά οι πολίτες και η πόλη.

Οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν από ΣΕΑ, ΣΔΙΤ, ΦΟΔΣΑ, ΣΜΑ και άλλα περίεργα αρκτικόλεξα. Αν δεν μαζεύονται τα σκουπίδια τους όμως, και αν περνάνε έξι μήνες για να αλλαχτεί η καμένη λάμπα έξω από το σπίτι τους, θα το χρεώσουν σωστά, στη δημοτική αρχή. Και σε τρία χρόνια που δεν θα είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος ο Ελισάφ, θα έλθει ένας τρίτος υποψήφιος, πιο κοινωνικός και πιο λαμπερός από την Τ. Καλογιάννη και θα ψηφιστεί αντί αυτής, ενώ η πόλη θα έχει μείνει επί τέσσερα χρόνια με τα σκουπίδια στους δρόμους και με τις λάμπες καμένες… Και τότε θα αρχίσουμε να μιλάμε για τις εκλογές του 2027… αν ζούμε…

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο

Πάω στοίχημα πως το περιφερειακό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη άρχισαν να το γουστάρουν τρελά, με πρώτο και καλύτερο τον Καχριμάνη και βλέπω να το καθιερώνουν, ακόμα και όταν εξαφανιστεί ο κορωνοϊός!

Τόσο χαλαρό ήταν το κλίμα στις δύο συνεδριάσεις που έγιναν ως σήμερα. Η τοποθέτηση Καχριμάνη για τη σιδηροδρομική σύνδεση την Παρασκευή, ήταν αποθέωση: ξεκίνησε από τη Βούδα και την Πέστη, πήγε στον Άγιο Βησαρρίωνα, κατέβηκε Πλάκα και κοιλάδα Αχελώου για λίγο γεφυρολογία… και κατέληξε με κορωνοϊό, να κάνει πλάκα στην αντιπολίτευση επειδή πήγαν όλα καλά με τη νόσο στην Ήπειρο. Το θεώρησε αυτό προσωπική του επιτυχία! Όπως και την αναστήλωση της γέφυρας της Πλάκας που όπως είπε, αν δεν ήταν η Περιφέρεια και το ΤΕΕ, δεν θα τελείωνε ποτέ (εδώ θα πρόσθετα εγώ πως αν δεν ήταν ο ίδιος Νομάρχης, μπορεί και να μην έπεφτε ποτέ το γεφύρι… αλλά αυτό είναι μια παλιά κουβέντα)- κι εκεί θυμήθηκα τέλος, τις απειλές του κάποτε, πως θα φύγει από την προγραμματική σύμβαση, επειδή δεν του έκαναν τα χατίρια… 

Αν αρχίσουν και μεταδίδουν με live streaming τις συνεδριάσεις, θα κόβουν σίγουρα, πολλαπλάσια περισσότερα «εισιτήρια» από ότι το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων. 

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο τέλος, αναβλήθηκε και θα συζητηθεί στις 29 Μαΐου. Ανήμερα της άλωσης της Πόλης, δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αυτό…

 

Οι επιστολές του Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Ζίτσας έχει μπερδέψει το ρόλο του Δημάρχου, με αυτόν του συγγραφέα και στέλνει αβέρτα επιστολές στα Υπουργεία, στην κυβέρνηση, στον ΟΑΕΔ, στο ΦΟΔΣΑ και – πολύ φοβάμαι – σε όποιον μιλάει ελληνικά, σε λίγο… Θέτει τα διάφορα ζητήματα και απαιτεί λύσεις που φαντάζομαι δεν δίνονται.

Τι είδους πολιτική είναι αυτή από τον Δήμαρχο του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου του Νομού μας, αδυνατώ να κατανοήσω.

Η τελευταία επιστολή που έγινε αναφορά από τον Ζιτσαίο βουλευτή Αμυρά, ζητάει να περάσουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στους Δήμους. Κάτι που προβλέπεται να γίνει, με την πλήρη λειτουργία των περιφερειακών ΦΟΔΣΑ.

Η πλάκα είναι πως μέχρι πριν από έναν χρόνο, ο Δήμαρχος Ζίτσας αδιαφορούσε για το θέμα και έκρινε πως οι Δήμαρχοι είναι άχρηστοι για να διαχειριστούν τα σκουπίδια των δημοτών τους. Ένα χρόνο μετά, ο Δήμαρχος είδε το φως το αληθινό… 

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

Show Buttons
Hide Buttons